Nieuwsarchief 2012 - Chinese delegatie uit keramiekstad Jingdezhen bezoekt Delft

E-mailadres Afdrukken PDF

Op 9 en 10 maart bracht een delegatie onder leiding van burgemeester Liu Changlin van de Chinese stad Jingdezhen een bezoek aan Delft.

Het bezoek vond plaats in het kader van het project ‘400 jaar Exchange Delft - Jingdezhen'. Delft en Jingdezhen ondertekenden in 2010 een partnerstadovereenkomst om de banden tussen beide keramieksteden aan te halen.

Al meer dan 400 jaar hebben Delft en Jingdezhen in China een bijzondere relatie. Delfts Blauw is voortgekomen uit pogingen het kostbare Chinese porselein zo dicht mogelijk te benaderen. Via de VOC kwam het porselein uit Jingdezhen naar Delft. Op Johannes Vermeer's schilderij, "Jonge vrouw leest een brief aan een open raam" staat centraal op tafel een schaal uit Jingdezhen. In die tijd was meer dan 25% van de Delftenaren werkzaam in het keramiekambacht en keramiekhandel met Jingdezhen.

De samenwerking is de laatste jaren weer geïntensiveerd. Zo presenteren Delft en Royal Delft zich sinds een aantal jaren met veel succes op de internationale keramiekbeurs van Jingdezhen (de grootste keramiekbeurs van de wereld). In 2010 werd gestart met een ‘Artist in Residence' - project, een uitwisseling tussen keramisten uit beide steden. Zij illustreren met hun werk dat keramiek en Delfts Blauw springlevend is. Inmiddels staan 3 porseleinen lantaarnpalen op het Agathaplein als tastbaar bewijs van de relatie tussen beide steden, deze zijn een geliefd fotomoment voor toeristen uit heel de wereld.

Delft hecht veel belang aan intensivering van de samenwerking, niet alleen vanwege de historische relaties op het gebied van Delfts Blauw, maar ook omdat hernieuwde wederzijdse beïnvloeding leidt tot een positieve spin off op gebieden als kunst en cultuur, economie, onderwijs en toerisme.

lvm

De Chinese delegatie bezocht op zaterdag 10 maart Museum Het Prinsenhof en Museum Lambert van Meerten om de historische collectie Delfts Blauw van de gemeentelijke musea te bekijken. Tevens zal gesproken worden over museale samenwerking, bijvoorbeeld door collectie-uitwisselingen en gezamenlijke tentoonstellingen.
Heeft 27 oktober 2012 in Museum Het Prinsenhof de tentoonstelling Delfts Blauw. Kunst of Kitsch  geopend over imago en identiteit van Delfts Blauw. De relatie met partnerstad Jingdezhen zal hier natuurlijk niet in ontbreken.

Foto's van het bezoek:

1 delegatie delft en jingdezhen in stadhuis delft 2012 2 delegatie delft en jingdezhen 2012 in delft stadhuis overleg

3 liu shanglin burgemeester jingdezhen met stedenband plaquette in delft 2012 5 liu shanglin burgemeester jingdezhen met adriaan rees bij de lantaarnpalen in delft 2012

6 tineke van gils en liu shanglin burgemeester van jingdezhen thee ceremonie in lambert delft 2012 4 burgemeester bas verkerk wethouder milene junius en burgemeester liu

7 ronald brouwer collectie prinsenhof in lambert 2012 8 adriaan rees collectie prinsenhof in lambert 2012
Laatst aangepast op woensdag 31 oktober 2012 14:35  
Share to Facebook Share to Twitter Share to Linkedin Share to Google 
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies