Toekenning SNS fonds voor Museum Het Prinsenhof

E-mailadres Afdrukken PDF
Museum Het Prinsenhof ontvangt € 25.000,- van het SNS Reaal Fonds voor de programmaregeling ‘Digitale Innovatie in Musea'. Het bedrag is bedoeld voor de ontwikkeling van ‘Het Duel', een educatief en interactief publieksproject rond het thema Willem van Oranje en de Opstand (de Tachtigjarige Oorlog). Schoolkinderen maken gebruik van museumcollecties en erfgoedbronnen, waarvoor animaties, interactieve webapplicaties en gadgets worden ingezet.

‘Het Duel' is gericht op leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs en is bedoeld om museale collecties een plek te geven op het internet en in het onderwijscurriculum. Authentieke objecten, zoals het type pistool waarmee de moord op de Vader des Vaderlands is gepleegd, dagboekfragmenten van een ooggetuige en vele andere objecten lenen zich uitstekend om het verhaal van een bepalende periode uit de Nederlandse geschiedenis te illustreren. De canon van de Nederlandse geschiedenis krijgt dankzij ‘Het Duel' een aantrekkelijke en eigentijdse invulling. De inzet van spelelementen en de nadruk op creativiteit bij kinderen werkt inspirerend en verhoogt de betrokkenheid. Daarbij is er veel meer aansluiting op de leefwereld van jonge kinderen, die in een totaal andere wereld opgroeien dan oudere generaties.

het duel

Het thema Willem van Oranje en de Opstand (waarbij gewetensvrijheid een belangrijk aspect is) is blijvend actueel en relevant. Nu komen veel basisscholen naar Het Prinsenhof en maken daar gebruik van het museale aanbod (museumlessen en groepsspeurtocht). Met dit e-learning project wil het museum een nog breder publiek bereiken, zowel regionaal als landelijk, maar nadrukkelijk ook groepen trekken naar het museum. Het is de bedoeling om met verwante musea een netwerk te vormen, waarbij uiteenlopende museale collectie-onderdelen ter beschikking komen voor het project.
Museum Het Prinsenhof werkt bij dit project samen met Ludis Studio voor de interactieve spelelementen, met Edu-Sign voor de onderwijskundige aanpak en met Nieuwe Meesters Delft, expertisecentrum voor ICT en erfgoed.

 
Share to Facebook Share to Twitter Share to Linkedin Share to Google 
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies