Nieuwsarchief 2013 - Nieuwste Delf gaat over onderwijs

E-mailadres Afdrukken PDF

voorkantdelf12013Het eerste nummer van Delf in 2013 gaat over onderwijs in Delft door de eeuwen heen. Als vanouds zijn bijdragen te lezen uit diverse erfgoed-disciplines. Zo schrijft Gertjan van der Harst, gemeentelijk Adviseur Bouwhistorie, over schoolgebouwen in Delft, dikwijls verborgen op binnenterreinen en in stegen. Onderwijs in Delft is een belangrijk thema dat zorgt voor interessante en leerzame artikelen in de nieuwe Del het cultuurhistorisch magazine alle Delftenaren met interesse in de monumenten en de museale kunst in onze stad en in de Delftse geschiedenis.

Feedback
Delf is begonnen aan zijn vijftiende jaargang en de redactie is benieuwd naar de mening van de abonnees. Hiervoor is een kaart bijgevoegd met een aantal vragen over het blad en de wensen van de lezer. De makers van het blad hopen uiteraard op veel reacties!

Maria Duyst
Gerrit Verhoeven, historicus en oud-gemeentearchivaris van Delft, belicht drie vrouwen die Maria Duyst heetten. Alle drie hebben zij zich ingezet voor onderwijs aan kinderen die dat niet uit eigen middelen konden bekostigen; hetzij met fondsen, hetzij door het stichten van een school.

Madrigaalkoor
Pierre van Hauwe is enkele jaren geleden overleden maar bij velen is hij nog welbekend als muziekdocent en oprichter van het Delfts Madrigaalkoor. De journaliste Trudy van der Wees beschrijft zijn verdiensten voor de muziek in Delft en daarbuiten. Zij heeft ook een leuke column geschreven over ploffende schoolkachels en steekvlammen in de Gasthuislaan.

Schoolpoort
De voormalige Schoolpoort mag natuurlijk in deze editie niet ontbreken. Steven Jongma van Archeologie Delft schrijft over de funderingen die bloot kwamen te liggen bij de werkzaamheden aan de spoortunnel. Zoals bij veel vondsten roepen ook hier de antwoorden nieuwe vragen op.

afb 10 grondsporen op luchtfoto

Kamer van Charitate
Ambachtsleerlingen hadden het in vroeger eeuwen niet eenvoudig. De Kamer van Charitate probeerde hen zoveel mogelijk te helpen. Marion Claessens van het Archief Delft schrijft over de pogingen om leerlingen (soms tegen wil en dank) te stimuleren om zich te scholen en te behoeden voor uitbuiting.

Technische Universiteit
De oude gebouwen van de Technische Hogeschool, nu de Technische Universiteit, hadden vaak een monumentaal karakter. De opeenvolgende rijksbouwmeesters verrijkten de stad met deze tempels van wetenschap. Ilse Rijneveld , gemeentelijk adviseur Monumenten, doet er een boekje over open.

Delf is te koop voor € 4,75 bij Archief Delft en Museum Het Prinsenhof. Voor meer informatie kunt u mailen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . De voorgaande edities van Delf zijn hier te downloaden en te lezen.

Laatst aangepast op maandag 24 juni 2013 15:27  
Share to Facebook Share to Twitter Share to Linkedin Share to Google 
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies