Nieuwsarchief 2013 - Seminar Van Kraakporselein tot Delfts Blauw

E-mailadres Afdrukken PDF

Zaterdag 6 juli organiseerde Museum Het Prinsenhof in samenwerking met het International Institute for Asian Studies het gratis seminar ‘The Blue Revolution in Carrack Porcelain'. Het seminar wordt georganiseerd in het kader van de tentoonstelling ‘Delft-Jingdezhen: The Blue Revolution, 400 jaar exchange'. We hebben drie absolute kenners op het gebied van keramiek uitgenodigd. Als speciale buitenlandse spreker verwelkomen wij Professor Jiang Jian Xin, directeur van het Jingdezhen Imperial Porcelain Museum (China).

Kraakporselein
Carrack Porcelain of Kraakporselein is Chinees porselein dat speciaal voor de export werd vervaardigd in de 16e en 17e eeuw (late Ming-dynastie). Kraak is een Nederlandse verbastering van Kraken en verwijst naar de Portugese Nao handelsschepen met de Spaanse naam Carreira da India, ook wel Caraques of Caracca. De Portugezen waren de eerste die hiermee Chinees porselein naar Europa vervoerden. De eerste grote scheepsladingen porselein bereikten de Nederlanden door kaping van de Caracca. Vanuit deze handelsgeest ontstond de VOC. Al gauw wordt Kraeckgoet nagemaakt. De Hollants Porceleyn-bakkers denken porselein te maken, maar het blijft aardewerk: Delfts Blauw is geboren.

Programma
Het gratis seminar op 6 juli begon om 12.30 uur en duurde tot 18.00 uur. Adriaan Rees, gastconservator en projectleider Exchange Delft-Jingdezhen, zal u verwelkomen en een korte introductie geven. Professor Jiang Jian Xin geeft de lezing ‘Society in the late period of Ming Dynasty, Jingdezhen and the Producing of Carrack Porcelain'. Na een korte pauze zal Christine van der Pijl (MA Universiteit Leiden) een lezing geven over de eerste jaren van de porselein handel door de VOC en het effect op het Delfts Blauw. Eveline Klei (MA, onafhankelijk onderzoekster Chinese en Koreaanse kunst) zal afsluiten met de lezing ‘Porseleinen olifant-kendi uit de Wanli periode in het Nederland van de 17e eeuw.
Na de lezingen is er ruimte voor vragen en discussie waarna de middag wordt afgesloten met een borrel.

kraakporselein

Fotograaf: Ron Zijlstra

De presentaties zijn hier te downloaden (PDF).

U kon zich aanmelden vóór 1 juli via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of 015 2602358

Locatie: Van der Mandelezaal, Museum Het Prinsenhof, Sint Agathaplein 1, Delft

Laatst aangepast op woensdag 09 oktober 2013 10:12  
Share to Facebook Share to Twitter Share to Linkedin Share to Google 
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies